Grilias - Napolitane cu nuca și caramel

Grilias – Napolitane cu nuca și caramel

Napolitanele Grilias sunt cele mai bune napolitane cu nuca și caramel FACUTE IN CASA, napolitane care sunt pe gustul tuturor, de la cei mici pana la bunici. Napolitanele Grilias sunt acel dulce care te duce cu gandul la copilaria fara griji, la plăcerea de a savura aceste minunatii dulci. Cei care au crescut cu aceste napolitane știu cel mai bine ce înseamna sa savurezi o bucatica de grilias.

Grilias

Sunt ușor de făcut, dar necesita putina atentie cand lucram cu zaharul ars. Caramelizarea zaharului și fierberea cremei se va face la foc mic, fara sa ne grabim, pentru a nu arde zaharul și pentru a nu lasă crema sa se prindă de fundul cratitei. Compoziția de grilias se întinde fierbinte pe foile de napolitana, de aceea trebuie sa ne mișcam repede de cand luam cratița de pe foc și pana cand am întins compoziția pe foi. Pofta buna!

Ingrediente pentru Grilias – Napolitane cu nuca și caramel :

  • Foi napolitane
  • 200 g. zahar brun
  • 250 g. zahar
  • 150 g. nuci, prăjite și tocate
  • 4 galbenusuri
  • 250 g. unt
  • 1 lingurita sare

Grilias reteta pas cu pas:

00:00 Ingrediente
00:46 Mixam 4 galbenusuri cu o lingurița sare
01:15 Adaugam 200 g. zahar brun
01:26 Mixam compoziția pana cand galbenusurile se albesc și devin spumoase
01:41 Caramelizam 250 g. zahar
02:12 Adaugăm in zaharul caramel 250 g. unt, cu grija sa nu ne ardem
02:32 Topim untul in caramel
02:53 După ce untul s-a topit in caramel adaugăm nucile tocate
03:15 In compoziția de caramel și nuci adaugăm rapid galbenusurile spuma și amestecam energic pentru ca ouale sa nu se imbranzeasca
03:55 Griliasul trebuie amestecat încontinuu ca sa nu se prindă de cratita
04:16 Griliasul este fiert atunci cand se ingroasa si cand se vede fundul cratitei
04:30 Intindem griliasul fierbinte intre doua foi de napolitana, presam foarte bine foile
05:43 Peste foile umplute punem o greutate si le lasam pana a doua zi la rece
05:55 După ce griliasul s-a răcit se taie după dorința și plăcerea fiecăruia
Pofta buna!

Nuca

Nuca, fructul nucului, este unul din fructele mult folosite de români. Ea apare în alimentație, în nenumărate forme ale produselor românești: cozonaci, colaci, plăcinte și alte produse de același tip, în alimente rituale cum sunt coliva sau măcinicii, în anumite alimente de post (sarmale de post și altele asemenea) etc.

De asemenea, miezul de nucă e folosit în unele tratamente populare, mai ales din pricina untdelemnului pe care îl conține. Acest untdelemn era folosit în vechime de români, alături de untdelemnul de fag sau jir, atunci când nu se putea folosi untdelemnul de măsline. Prin valoarea energetică foarte ridicată (636 calorii/100 g miez), nuca este un aliment complet, foarte caloric și concentrat, deosebit de valoros pentru copii anemici, bătrâni, convalescenți.

Nuca – utilizare

Cojile de nucă, lemnoase, tari, sunt folosite pentru confecționarea de mici jucării pentru copii – în special bărcuțe, dar nu numai – pentru realizarea unor piese de mobilier și ornamente rustice. În trecut erau folosite și pentru anumite pedepse (statul pe coji de nucă). Cojile de nuci verzi sunt de asemenea foarte bogate în vitamina C

Învelișul gros, verde, se folosește atât pentru unele tratamente, cât și pentru obținerea de pigment negru (colorant negru), foarte rezistent, folosit pentru păr, textile naturale și altele asemenea. Din acesta se mai poate obține dulceață.

Florile sunt folosite în popor, sub formă de infuzie, ca tratament pentru întărirea și însănătoșirea părului și a pielii capului.

Lemnul de nuc este un lemn greu, fin, închis la culoare, foarte rezistent, prețios. Se folosește pentru mobilă de lux, pentru piese de lux în ornamentații și decorări, pentru elemente speciale sau ornamente în realizarea iahturilor de lux, în confecționarea de casete scumpe pentru bijuterii ș.a.m.d.

1 Comment

Leave a Reply