Crema de zahar ars

Crema de Zahăr Ars: Un desert clasic și iubit

Crema de Zahăr Ars este un desert tradițional românesc care a însoțit mesele festive și întâlnirile de familie de-a lungul anilor. Fiind o prezență constantă în casele noastre, acest deliciu cremos cu un strat de caramel aurit la baza lui ne aduce aminte de copilărie, de mame și bunici pricepute la gătit, și de momentele de bucurie petrecute împreună.

Crema de zahar ars este desertul fără vârsta , este desertul care va face întotdeauna senzație indiferent de ocazie. Crema de zahar ars este desertul perfect pentru toată lumea, este ușor de preparat , cu ingrediente simple și puține. La prepararea ei nu avem nevoie decât de un tel cu care sa batem ,ușor, ouăle cu zahar. Crema se coace la cuptor in bain-marie, la foc moale . Apa din bain-marie nu trebuie sa clocotească, trebuie sa fiarbă încet. Când facem crema de zahar ars nu ne grăbim, mai ales când ardem zaharul, pentru a nu ne arde cu zahar fierbinte.

 

 

Recomand ca după coacere sa ținem crema de zahar ars peste noapte la frigider pentru a lasă timp siropului de zahar ars sa aromatizeze crema de oua și lapte. Este posibil ca pentru începători crema sa nu iasă din prima încercare, dar nu renunțați, perseverenta este cheia succesului. Pentru început puteți face crema de zahar ars din jumătate de cantități: 4 oua, 500 ml.lapte, 75 g.zahar pentru sirop și 100 g.zahar pentru crema. Crema de zahar ars FĂCUTA IN CASA va fi apreciata de cei dragi vouă. Pofta buna!

Pentru a pregăti o Crema de Zahăr Ars de neuitat, este important să ne întoarcem la rețeta veche, aceea care a fost transmisă din generație în generație. Acest demers ne va ajuta să redescoperim gustul autentic al acestui desert și să învățăm secretele din spatele preparării lui.

Pentru a obține o Crema de Zahăr Ars perfectă, avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 8 oua – Folosiți ouă proaspete de casă sau de la producători de încredere pentru a vă asigura că desertul va fi delicios și sănătos.
  • 1 litru lapte – Alegeți lapte de casă sau un lapte integral de calitate pentru a obține un gust bogat și cremos.
  • 150 grame zahar pentru sirop – Zahărul alb va fi folosit atât pentru caramel, cât și pentru a îndulci crema
  • 1 linguriță esență de vanilie – Esența de vanilie sau o pastaie de vanilie va adăuga o aromă delicată și rafinată cremei.
  • 200 grame zahar pentru crema

Alegerea Ingredientelor Perfecte

Calitatea ingredientelor joacă un rol crucial în crearea unei Creme de Zahăr Ars perfecte. O selecție atentă va asigura nu doar un gust superior, dar și o textură ireproșabilă.

Oua și Laptele: Fundația Gustului Autentic

Oua proaspete, preferabil de la fermieri locali, și lapte integral, bogat, sunt esențiale. Aceste ingrediente de bază aduc nu doar nutrienți, dar și un gust profund, care este inima desertului.

Zahărul și Vanilia: Arome Delicate și Dulceață

Zahărul alb este folosit atât pentru caramelizare, cât și în compoziția cremei, iar esența de vanilie sau o pastaie întreagă adaugă o notă aromatică, care echilibrează dulceața și adaugă o complexitate gustativă.

Procesul de Preparare: O Artă în Bucătărie

Prepararea Cremei de Zahăr Ars este un proces artistic, care necesită atenție și grijă. De la caramelizarea perfectă a zahărului până la coacerea lentă și atentă, fiecare pas este esențial pentru a obține desertul perfect.

Caramelizarea Zahărului: O Etapă Decisivă

Caramelizarea zahărului trebuie făcută cu grijă. Culoarea aurie, fără urme de arsură, este cheia pentru un strat de caramel perfect, care va adăuga nu doar gust, dar și o textură interesantă.

Mixarea Ingredientelor: Echilibru și Finesse

Combinarea ouălor, laptelui, zahărului și vaniliei trebuie făcută cu blândețe, pentru a evita introducerea aerului. Aceasta asigură o cremă netedă și omogenă, fără bule.

Tehnica de Coacere: Răbdare și Precizie

Coacerea la bain-marie în cuptor preîncălzit asigură o textură fină și o distribuție uniformă a căldurii. Temperatura moderată și timpul de coacere atent monitorizat sunt esențiale pentru succes.

Variante și Adaptări

Deși rețeta clasică a Cremei de Zahăr Ars este perfectă în simplitatea ei, există variații și adaptări care pot adăuga un twist interesant. Adăugarea de scorțișoară, coaja de lămâie sau chiar un strop de lichior pot transforma acest desert tradițional într-o experiență nouă.

Servirea și Prezentarea

Servirea Cremei de Zahăr Ars este la fel de importantă ca prepararea ei. O prezentare elegantă, în cupe individuale sau într-un vas mare, din care fiecare poate lua o porție, adaugă un plus de farmec.

Crema de zahar ars reteta video pas cu pas:

00:00​ Ingrediente Crema de zahar ars
00:44​ Topim 150 g. zahar.
01:00​ Pe masura ce zaharul se topește rotim cratita , cu atentie, in asa fel incat zaharul sa imbrace pereții cratitei, focul nu trebuie sa fie dat tare ca sa nu se arda zaharul.
01:24​ Lasam zaharul ars sa se raceasca pana preparam crema de oua.
01:40​ Batem bine cele 8 oua.
01:52​ Adaugam 1 lingurita esenta de vanilie, omogenizam.
02:05​ Adaugam treptat 200 gr. zahar.
02:24​ Adaugăm un litru de lapte rece, omogenizam.
02:50​ Turnam crema de oua în cratita captusita cu zahar ars.
03:15​ Într-o cratița mai mare decat cea în care avem crema de oua turnam putina apa rece, așezam cratița cu crema de oua și mai completam cu apa atat cat sa cuprinda fundul cratitei cu crema.
03:35​ Coacem crema de zahar în cuptorul preincalzit la 170 g. Celsius , aproximativ 50 minute.
03:50​ Crema este coapta atunci cand se desprinde ușor de pe pereții cratitei si vedem fundul cratitei si cand este ferma la atingere.
04:33​ Scoatem crema și o lăsam sa se raceasca foarte bine, indicat este sa o tinem peste noapte la frigider.
04:44​ Dupa ce crema s-a racit, o rasturnam printr-o mișcare rapida intr- o tava cu peretii inalti.

 

Întrebări Frecvente

Cum pot evita formarea de bule în Crema de Zahăr Ars?
Pentru a evita bulele, asigurați-vă că ingredientele sunt mixate uniform, fără a introduce aer. De asemenea, coacerea lentă și atentă la bain-marie va ajuta.

Este posibil să înlocuiesc zahărul alb cu zahăr brun?
Deși zahărul alb este tradițional, zahărul brun poate fi folosit pentru un gust mai intens și o culoare mai închisă a caramelului.

Cum știu când Crema de Zahăr Ars este gata?
Crema este gata când are o consistență fermă la atingere și se desprinde ușor de pe pereții vasului.

Poate fi Crema de Zahăr Ars congelată?
Deși este cel mai bine savurată proaspătă, Crema de Zahăr Ars poate fi congelată și servită ulterior, deși textura poate suferi ușoare modificări.

Concluzie

Crema de Zahăr Ars nu este doar un desert, este o călătorie în timp și tradiție, o experiență gustativă care unește generații. Prin respectarea rețetei tradiționale și adăugarea propriei creativități, puteți aduce la viață acest desert iconic, bucurându-vă de fiecare linguriță de gust și istorie.

Crema de Zahăr Ars: Un desert clasic și iubit

Crema de Zahăr Ars este un desert tradițional românesc care a însoțit mesele festive și întâlnirile de familie de-a lungul anilor.

Type: Dessert

Cuisine: French

Keywords: cream de zahar ars

Recipe Yield: 6 servings

Calories: 186

Preparation Time: PT00H20M

Cooking Time: PT1H00M

Total Time: PT1H20M

Recipe Video Name: Crema de zahar ars

Recipe Video Description: Crema de zahar ars este desertul fără vârsta , este desertul care va face întotdeauna senzație indiferent de ocazie. Crema de zahar ars este desertul perfect pentru toată lumea, este ușor de preparat , cu ingrediente simple și puține.

Recipe Ingredients:

  • 8 oua
  • 1 litru lapte
  • 150 g. zahar pentru sirop
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 200 g. zahar pentru crema

Recipe Instructions: Instrucțiunile și modul de preparare pentru reteta de crema de zahar ars îl găsiți in clipul video de mai sus.

Editor's Rating:
10

Leave a Reply